Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4
Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4
Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4

Leofoto LS-324C tripod met een LH-40 balhoofd review

Als er een fotografie gereedschap is dat ik het meeste gebruik (naast de camera zelf) dan is het wel mijn statief. Sinds 2011 heb ik al veel statieven versleten. Soms was ik redelijk tevreden met het merk of type statief dat ik had, maar vaker ook niet. Soms leek het alsof de levensduur van een statief rond een jaar zat voor mij. Ik heb dus al een redelijke stapel.

Tot dat ik bijna 2 jaar geleden het merk Leofoto op Youtube voorbij zag komen. Ondanks dat het een review in het Italiaans was is het merk en zeker ook de look van het statief dat werd gereviewd. Na wat te hebben rondgekeken op Google kwam ik er al snel achter dat het hier ging om geweldig mooie statieven.

Laat dat nu net het moment zijn geweest dat ik op zoek was na een 2de statief dat mij meer Stabiliteit zou bieden dan het statief dat ik op dat moment gebruikte. De prijs van het statief van Leofoto dat ik op het oog was leek ook nog redelijk. Ik vind dat je niet te veel moet proberen te besparen op het gereedschap dat je camera beschermd tegen keihard op straat vallen, omwaaien of gewoon een eindje zwemmen in de IJssel. Dus na enig overwegen klik ik op “in het winkelmandje” en op betalen met iDEAL.

 

Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4
Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4
Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4

Over Leofoto

__
Leofoto is een merk van Zhongshan Laitu Photographic Equipment Co. Ltd, gevestigd in Guangdong. Het is een van de toonaangevende en meest gespecialiseerde merken voor fotoapparatuur. Al meer dan 10 jaar produceert Leofoto producten van hoge kwaliteit, waaronder statieven en fotografische accessoires zoals L-beugels, panoramakoppen, snelsluitplaten en snelspanners, allemaal voor een concurrerende prijs.

De Eerste indruk van het LEOFOTO LS-324C statief

__
Het statief dat ik uitkoos was de LEOFOTO 324C met de LH40 balhoofd. Voor mij leek dit het beste compromis tussen gewicht en stabiliteit. Wat ik aankreeg met de post was echter meer dan alleen maar een stabiel statief. Het komt met een mooie en nuttige draagtas waar ik zeker op vakantie mooi gebruik van heb gemaakt. Extra Spikes voor de vervangbare voeten van het statief en een extra verwisselbare kolom die het statief nog hoger maakt. Deze heb ik echter nog nooit gebruikt.
De 324C bleek niet alleen zo stabiel als een berg, naast zijn strakke lijnen. En  mooie kleuren (blauw, zwart en staalgrijs), maar ook nog erg licht en handzaam. Iets wat je niet van elk professioneel statief kan zeggen. Het past prima in het zijvak van je fototas en in mijn geval ook nog in de tas aan mijn E-bike.

Zelf ben ik altijd erg te spreken over de twist Locks die sommige statieven hebben en die op de Leofoto zijn prima. Makkelijk los en makkelijk vast. Ook als je net even niet helemaal goed opgelet en er een niet helemaal vast zet zal het segment niet snel verschuiven.

De verstelling van de balkop is redelijk minimalistisch. Er zijn 2 knoppen die de balkop los of vast zetten en er is 1 aparte knop waar mee je de kop met 360-graden kan laten draaien. Dan is er natuurlijk de knop voor het vast zetten van je camera op het statief. Zelf gebruik ik een L-bracket en deze past perfect. Ook komt het statief met een eigen statief plaat. Dit is alles compatibel met Arca-swiss. Ook heeft het statief een waterpas die te gebruiken is om te kijken of je camera wel vlak staat. Ondanks dat veel camera’s dit reeds hebben ingebouwd tegenwoordig is scheelt dit toch tijd en moeite.

Het kolom
__
Met het bijgeleverde extra kolom kan je nog hoger werken. Zonder kan natuurlijk ook wat het statief nog compacter maakt.

 

Leofoto 324C kolom

Leofoto 324C kolom

Laag werken
__
Omdat de 324C geen uitschuifbaar midden kolom heeft zoals veel andere statieven kan je hem niet allen in alle hoeken krijgen, maar kun je ook nog eens laag bij de grond werken. Perfect.

Laagwerken met de LEOFOTO 324C

Laagwerken met de LEOFOTO 324C

Belangrijkste kenmerken van het Leofoto LS-324C Ranger statief
__

  • Draagvermogen: 15 kg
  • Instelbare werkhoogte: 17 – 171 cm
  • Twistlock-systeem
  • Roestvrijstalen spikes en schokabsorberend rubberen voetjes voor stabiliteit
  • Uitneembare middenkolom
  • Haak voor contragewicht
  • Easylink
  • Lengte statief (opgevouwen): 57 cm
  • Gewicht: 1,93 kg
  • Materiaal: carbon

Na 2 jaar gebruik
__
Na dit statief nu bijna 2 jaar te hebben gebruikt voor mijn Sony Mirrorless systeem heb ik natuurlijk een paar bevindingen opgebouwd. Zelf ben ik redelijk voorzichtig met mijn apparatuur, maar ook onderken ik dat het gewoon gereedschap is op een doel te bereiken, en dat het wat moet kunnen hebben. De statieven van Leofoto stellen daar in niet teleur. Ook al heeft de 324C al wat deuken en krassen opgelopen. Ook al sta ik er geregeld mee in het water, plaats ik de voeten tussen rotsen, is het al 15000 kilometer hier vandaan in de bergen geweest, en heeft het zeker veel te maken gehad met zand. Toch heeft dit geen enkele invloed op de werking gehad van het statief zelf. Het is duidelijk te merken waarom Leofoto 10 jaar garantie op hun producten geeft. Ga ik zelf deze 10 jaar halen? Wellicht niet. Maar dat is, omdat er voor die tijd vast weer een nieuw en mooi statief van Leofoto uitkomt. Tot die tijd ga ik de 324C met veel plezier gebruiken.