Waarom een L-bracket gebruiken. Resultaten met de LSP-A7R4

Een review van de Leofoto LPS-A7R4

Leofoto LS324C statief met balhoofd LH-40 en Sony A7R4

Inleiding

Af en toe mag ik van Leofoto wat leuke dingen in hun grote arsenaal testen. De afgelopen periode was dit het L-bracket (LSP-A7R4) voor mijn Sony A7R4. Na het bracket de afgelopen weken te hebben getest wou ik natuurlijk wat schrijven over het gebruik van L-brackets en over die van Leofoto specifiek.

Wat is een L-Bracket?

Een L-bracket is een plaat voor je statief die in een L vorm loopt. Vaak is het linkerdeel te verwijderen of instelbaar. Een L-bracket stelt je instaat om zonder plaat onder aan je camera met je statief te werken. L-brackets zijn compatibel met Arca-swiss statieven en gemaakt van metaal. Het bracket wordt vast gemaakt aan het schroef punt wat je ook gebruikt voor je statief plaat.

Waarom gebruiken we een L-bracket in de fotografie?

Een L-bracket is net als je statief een onmisbare tool in je cameratas. Het stelt je in staat om stabiel en snel te werken zonder al te veel te hoeven na te denken over het plaatsten van je camera op je statief. Zelf als ik de camera aan mijn camera band op mijn rug heb zit het er gewoon op.

Nu zou je je kunnen afvragen waarom je bracket zou gebruiken in plaats van het plaatje dat bij je statief zit. Zeker omdat een L-bracket toch wat gewicht toevoegt aan je camera en je gear. En we willen natuurlijk zo veel mogelijk afschaven aan onze bepakking. Ik wel in ieder geval wel

Een bracket  is voor mij een onmisbaar onderdeel geworden. Het stelt me in staat om snel te kunnen wisselen tussen verticaal en horizontale opstelling. Het draagt bij aan de stabiliteit van de camera op je statief. En het maakt het maken van Panorama foto’s ook nog eens makkelijk. Je batterij kan nog steeds makkelijk verwisseld worden en naast dat het je meer grip geeft op de camera houd het je poorten op je camera ook nog eens veilig tijdens het filmen.

Als je je statief goed hebt afgesteld is het zeer snel en stabiel werken met een bracket omdat het middelpunt van je camera altijd op hetzelfde punt zit bij het gebruik. Wat niet zo is bij het gebruiken van de verticale stand van je statief. En probeer in die positie maar eens een horizontaal panorama te maken. Nee serieus? Ik wacht wel even. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen dus ik sommeer ze voor je in een lijstje hier onder.

Opsomming van de voordelen van een L-Bracket:

  1. Bij het gebruik van een L-bracket blijft je blikveld idem bij zowel de verticale en de horizontaal.
  2. Een bracket beschermt je camera meer bij gebruik op statief dan een statief plaatje.
  3. Stabiel in gebruik want je gebruikt het middelpunt van je statief. Makkelijker om je camera waterpas te krijgen.
  4. Je kan snel switchen tussen horizontale en verticale foto’s.
  5. Als je de camera gebruik van het statief af heb je als je grotere handen hebt meer ruimte voor je vingers en betere grip.
  6. Altijd een Arca-Swiss plaat bij de hand.
  7. De plaat beschermd je poorten als je die gebruikt bij het filmen.
  8. Makkelijk kaarsrechte panorama’s maken.
  9. Je kan makkelijk bij je batterij of werken met een Dummy voeding bij timelapses.

Het L-bracket van Leofoto LSP-A7R4.

Het bracket van Leofoto is gemaakt van zwart geverfd aluminium en heeft een schroef aansluiting voor inbus die ook vast te zetten is met een muntje of schroevendraaier. Dit is ideaal want je hebt altijd wel een van de 3 in je tas. En geef toe, meestal is het de middelste tot dat je bij een parkeer automaat komt.

De linkerzijde die je poorten beschermd en natuurlijk ook een groef heeft voor Arca-swiss heeft een Inbus schroef om het linker deel te verwijderen. Persoonlijk zou ik dat nooit doen omdat het dan geen L-plaat meer is. Maar ik kan me voorstellen dat het zeker makkelijk is als je alleen maar wat portret foto’s wil gaan maken zonder direct een statief nodig te hebben maar toch de extra grip kan gebruiken. Mocht je het onderdeel ooit kwijt raken, of beschadigd het een keer dan kan je deze gewoon bij bestellen. Ook heeft het 3 mounting punten voor extra attributen. En een coldshoe voor een flitser.

Wat bij het openen van de verpakking van Leofoto gelijk opvalt is dat het bracket een degelijke constructie heeft. Iets wat niet bij alle brackets in deze prijsklasse kan worden gezegd. Leofoto heeft dit goed gedaan. En ook het logo met product code zijn duidelijk zichtbaar. Goede reclame voor hun, maar ook scheelt het mij een Google sessie voor het vinden van de product info.

De presentatie

In principe is het bracket natuurlijk een tool net als alle andere in de fotografie, maar het oog wil ook wat. Iets wat bij het bracket, en ook de verpakking wel goed zit. Het bracket zelf past prima bij de camera in vorm en ontwerp. In de doos van Leofoto zit een garantie kaart en een korte handleiding. Ook een bijgeleverde inbus sleutel die in het bracket past. Ik ga hem zelf waarschijnlijk niet mee nemen omdat ik er al wat in mijn tas heb zitten, maar het is een leuk detail en een slimme oplossing.

In gebruik

In gebruik is de LSP-A7R4 prima. Hij was snel te monteren en klaar voor gebruik. Ik heb natuurlijk een Leofoto statief, maar ook op andere statieven past hij prima. Geen verschuivingen of dat het minder makkelijk vast te zetten was. Het enige kleine kritiek puntje voor mij zou zijn dat Leofoto’s eigen statief plaat dat bij mijn Statieven zat markeringen heeft voor maatvoering op het statief. Dit bracket heeft dit niet. Maar tot nu toe heb ik dit nooit gezien op L-brackets of grips. Wel zou het erg nuttig zijn om precies het middelpunt van je camera over de horizontale as te kunnen vinden.

Voor welke camera’s maakt Leofoto dit type Bracket?

De LPS serie maakt is er voor alle A7, A9 en ook voor de A6000 serie camera’s. Daarnaast zijn er vergelijkbare varianten voor de systeem camera’s van Canon, Nikon, FIJI en Panasonic GH camera’s. Ook zijn er soortgelijke Brackets en platen voor recente Nikon en Canon DSLR’s.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn na het verhaal hierboven dat ik wel wat heb met het gebruik van L-brackets. En nu ook met die van Leofoto. Dat het herfst weer maar weer snel over mag zijn zodat we weer geweldige foto’s kunnen gaan maken.