Review van de iPhone 13 pro max voor Fotografie

Een review van een telefoon als fotograaf kan wat vreemd aanvoelen. Misschien is het een teken dat ik oud wordt. Of een teken dat fotograferen met een telefoon gewoon anders voelt dan met een fotocamera. Hoe dan ook de nieuw iPhone 13 pro max heeft een paar mooie updates die het als device beter maken, maar zeer ook de beste camera die je in ieder geval altijd bij je hebt. 

Review van de Iphone 13 pro max

Updates, updates, updates 

Om, maar gelijk met de telefoon in huis te vallen. De iPhone 13 series heeft voor gebruik een paar mooie updates. De nieuw BIONIC A15 chip als CPU. Een update in de LIDAR afdeling (meer hier over later). En natuurlijk nu 120hrz refresh-rate. Bij elkaar kan het zo lijken dat van de 12 naar de 13 gaan niet direct een waardige update is. En voor eerlijks halve kan dit zeker voor sommige mensen zo zijn. De 11 of de 12 en zelfs de X zijn geweldige telefoons die prima voldoen. Maar vandaag gaan we het natuurlijk hebben over fotografie. En als power en pro users hebben we natuurlijk een stapje meer nodig. En in de camera departement bied de iPhone 13 dit zeker. 

Ontwerp en camera-capaciteiten

In vergelijk met de iPhone 12 max lijkt op het eerste oog de unibody van de nieuwe iPhone 13 pro max erg op elkaar. Maar als je even verder kijkt, zal je zien dat anders dat de knoppen wat groter en lager zitten het gedeelte waar de camera modules groter en prominenter is. Em dat is logisch. De telelens heeft een groter zoombereik nu. De Ultra-wide lens wat een nog steeds een 13mm lens is (in vergelijk met fullframe) maar deze heeft nu een diafragma van f/1.8 in plaats van f/2.4. Meer glas dus. De tele 3x zoom tot 77mm en de normale lens is van f/1.8 naar f/1.5 gegaan bij een blikveld van 26mm. Dit stop zeker meer Pro in de Pro naam voor Apple. Ook de nachtmodus is verbeterd (verder meer hierover) en de LIDAR sensor is nog sneller. 

iphone 13 pro max cameras

Grotere accu

Iedere iteratie doet Apple wel wat aan de batterij capaciteiten van de iPhone. Zo ook nu weer. Echter is de sprong deze keer door miniaturisatie in de body zeker groter dan ooit tevoren. Waar de iPhone 12 pro Max een batterij van 3687mAh had (milliampère uren). Heeft de iphone 13 pro max er 4352mAh. Samen met andere tweaks in de software en hardware komt dat neer op 2,5 uur langer volledig gebruik van de telefoon op een dag. En dat terwijl we nu 120hrz op het beeldscherm hebben. Iets wat zeker meer energie vraagt. Door middel van slimme softwareaanpassingen heeft Apple de iPhone 13 zo ingesteld dat deze allen 120hrz laat zien wanneer nodig. En soms wel naar 10hrz terug gaat om de batterij te sparen. Een soort MP3 voor je ogen zou ik zeggen. 

Het scherm

Het scherm van de iPhone 13 pro max is nu veller en zoals gezegd heeft het nu 120hrz aan refres-rate. Waar de Iphone 12 pro max nog 832 nits aan helderheid liet zien heeft de Iphone 13 nu 1051nits met een minimum van 1.9 nits. Daarnaast is de truetone aangepast voor het scherm voor nog betere kleurweergaves. Een heldenscherm met een grote batterij capaciteit zijn voor fotografen natuurlijk onmisbaar. 

fotograferen met de nieuwe Iphone 13 pro max

Ultra groothoek (ultrawide angle) 

Als stads en architectuur fotograaf ben ik natuurlijk super blij met de uitvinding van een Ultra-wide met andere woorden een ultragroothoek lens in telefoons. Je hebt namelijk in de stad met grote gebouwen, of met krappe straatjes, altijd de optie nodig om zo wijd mogelijk te kunnen gaan met je shot. Croppen kan altijd nog. Maar een stukje van een gebouw missen omdat je geen stap naar achter kon doen. Dat is natuurlijk super slecht. En ja het gebeurd wel eens. De Ultra-wide lens van de iPhone is scherp, de vertekeningen worden netjes weg gewerkt door de software, dus ook in Lightroom valt er weinig te corrigeren. Onder aan dit artikel een paar voorbeelden.  

De Telelens of portretlens van de iPhone 13

Andersom dan een groothoeklens is de kracht van een telelens natuurlijk dingen die ver weg zijn naar je toe te halen. In de portretfotografie geeft deze compressie mooie bokeh, die in de iPhone 13 en de Apple camera app met software nog eens wordt ondersteund. Het is namelijk niet helemaal echte zoom en je raakt wat beeldinformatie kwijt. De 77mm die de lens heeft en het diafragma zijn perfect voor portret foto’s. In de portretstand zul je dus nog meer bokeh zien. Deze werkt ook met de voor camera voor selfies. Niet dat ik die ooit maak ;). Onder aan dit artikel een paar voorbeelden. 

De normale lens. 

De normale lens heeft een blikveld van 26mm. Dit zit in de buurt van de 42mm die het menselijke ook laat zien. Zeker met de kleinere sensor. In vergelijk met de tele of de ultra-wide lijkt de normale lens wat braaf. Maar het is de lens die je het vaakste zal gebruiken natuurlijk. En is onmisbaar op de iPhone. 

Nachtmodus van de Iphone 13 pro max

Nachtmodus 

De nachtmodus werkt net als op de iPhone 12 via de neurale engine op de chip van de CPU in combinatie met de LIDAR sensor die op het moment dat je de foto neemt naar de situatie voor de camera kijkt. Samen met de neural engine bepaald de software dan waar er licht is in de foto en zal deze op een natuurlijke manier weer geven. Een nare flash op je telefoon is dus niet meer nodig. Om dit te maximaliseren kan je in de app aangeven hoeveel seconden je de camera wil laten nadenken over het beeld dat je hebt gemaakt. 2 seconden is standaard. In die periode simuleert de software in feite een lange sluiter situatie. Maar dit in een veel kortere situatie. Waardoor je natuurlijk een scherper resultaat krijgt. Voor nog donkerdere situaties kan je ook naar 3 seconden gaan. Of gewoon 1 seconde. Aan een + teken op je scherm kan je zien of je de iPhone wel stil genoeg vasthoud. Deiphone 13 pro max is eigenlijk een slim statief geworden. 

Macro

In de nieuwste software versie van IOS namelijk 15.1 zit nu ook een Macromodus. Iets wat helemaal nieuw is. Je kunt nu dus onder de photo optie ook 0.5 als zoombereik gebruiken. Wat je dus een prachtig macrobereik geeft. Aangezien dit nog een Bèta versie is, wil ik hier in een latere blog meer op in gaan. Zeker iets om naar uit te kijken bij deze iPhone 13 pro max.    Macromodus van de Iphone 13 pro max en IOS 15

Gezichtsherkenning

Een voordeel van het feit dat Apple natuurlijk een software producent is naast een hardware producent is dat in de iPhone altijd geweldige software functies zitten. Gezichtsherkenning voor focus zoals we dat kennen in camera’s van Sony is daar natuurlijk 1 van. En dit werk naar behoren en snel. 

autofocus van de Iphone 13

Apple Raw

Voor fotografen is het natuurlijk belangrijk dat we alle mogelijkheden hebben om te doen met de files uit onze camera’s die we willen. Sinds kort heeft Apple dit dan ook helemaal mogelijk gemaakt in de iiphone 13 pro max met de optie foto’s te nemen in AppleRaw. De iPhone heeft vanouds een sensor met 12 megapixels. En ondanks dat de type pixels op de sensor vaak verbeterd wordt, houd Apple vast aan deze 12 megapixels. Wat begrijpelijk is. Want natuurlijk willen we als fotografen graag meer megapixels. Maar 12mpx is een mooi compromis tussen beeldformaat en opslag capaciteiten in telefoons. AppleRaw kan overigens gewoon worden bewerkt in Lightroom en Photoshop. En ook met de Adobe camera en de camera in de Lightroom Mobile app kan je native AppleRaw beelden schieten. Wat een gemak. Ik edit op mijn telefoon on de go, en deze komt gewoon netjes in mijn Lightroom op mijn computer te staan. 

Een paar test beelden. 

Hier onder een paar beelden die ik genomen heb als test met de verschillende mogelijkheden in de iPhone 13 pro max.

Conclusie over de iPhone 13 PRO MAX

Kort gezegd is de iPhone 13 een prima update op de systemen van Apple en iPhone. Speciaal voor fotografen bied de telefoon en de updates die deze meebrengt nieuwe creatieve opties en sneller werken. Moet je nu je camera weg doen? Nee zeker niet. Maar is dit een prima 2de camera? Ja. En in meeste gevallen de beste camera die je bij je draagt. Een aanrader dus. 

 

 

 

 

 

 

Sony A7C een 2 maanden review van een geweldige camera

Ik ben geen Sony newbie. Over de jaren heb ik al meerdere camera's van Sony mogen gebruiken. De eerste was een  Sony Cyber-shot DSC-F717. Oerlelijk. Loodzwaar. En met maar liefst 5 megapixels. Mijn volgende was wat recenter. De geweldige Sony NEX5. Speciaal voor de...

Review van de Ricoh GR iii – na gebruik van een jaar

Ricoh GR iii - een review na gebruik van een jaar Als fotograaf ben ik gezegend met het feit dat ik meerder camera Bodies mag bezitten en gebruiken. Soms tijdelijk. Soms meer permanent. Net als de meeste fotografie enthousiasten bezeten met enige keuze paralyse en een...

Waarom een L-bracket gebruiken. Resultaten met de LSP-A7R4

Waarom een L-bracket gebruiken. Resultaten met de LSP-A7R4 Een review van de Leofoto LPS-A7R4 Inleiding Af en toe mag ik van Leofoto wat leuke dingen in hun grote arsenaal testen. De afgelopen periode was dit het L-bracket (LSP-A7R4) voor mijn Sony A7R4. Na het...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *