E-mail: info@bartros.nl

Waar bent u naar opzoek?

Fotografie met een lange sluitertijd

Naast fotograferen in het gouden uurtje en het blauwe uur op zich combineer ik dit ook vaak met gebruik van een lange sluitertijd. Dit geeft vaak speelse, creatieve en soms zelf adembenemende resultaten. Op deze pagina leg ik er wat over uit en laat ik een paar voorbeelden zien.

Lange sluitertijd fotografie - Verkeer over de Brug in Deventer met de molen op de achtergrond

WAT IS LANGE SLUITERTIJD FOTOGRAFIE?

LANGE SLUITERTIJD MET EEN FILTER.

Ook op de momenten dat er voldoende licht is, kun je natuurlijk met een lange sluitertijd fotograferen. Maar je zult zien dat zonder een extra handeling het wel een erg duistere dag moet zijn wil je niet gelijk je beeld helemaal overbelicht hebben.

We kunnen hier dus een filter voor gebruiken. Dit is net een soort zonnebril voor je lens en camera. Maar dan nog veel sterker. Het is eerder het type glas dat ook door lasbrillen wordt gebruikt. Als je er zelf doorheen kijkt, zie je helemaal niets. Je camera sluiter zal dus een langere tijd open moeten staan om voldoende licht op de sensor te verzamelen voor een beeld. En hier is ook waar de magie begint.

Vaak doen we dit door een filterhouder op de lens te schroeven. Zelf gebruik ik de set van LEE Filters uit de LEE100 serie. Hier zitten een 6 stops en 10 stops ND (neutral Density) filter in. Ook zijn er 3, 1 of zelfs 15 stops filters. Deze blokkeren dus 1to 15x meer het licht. Dit is exponentieel. Ook zijn er variabele type filters die je op je lens kan schroeven die bijvoorbeeld van 1 stop tot 5 stops kunnen blokkeren. Deze worden vaak voor video gebruikt. Zodat je toch nog een zachte achtergrond kan hebben door je lens helemaal te openen en ook de juiste sluitertijden en belichting kan behouden. Erg handig dus.

Met de filter op de lens kunnen we bijvoorbeeld stromend water helemaal zacht maken of als een spiegel. Of kunnen we wolken in de lucht helemaal laten vervagen voor een creatief effect. Mooi voor architectuurfotografie, landschappen maar ook als je een watervalletje wil fotograferen. Ook is het handig als je bijvoorbeeld geen of minder mensen in een foto wil van een plek waar juist veel mensen zijn. De lange sluitertijd van soms minuten tot wel een uur kan ervoor zorgen dat het verkeer en alle mensen die niet letterlijk vast geplakt zitten zullen vervagen tot dat je ze niet meer ziet. Want de gemiddelde persoon staat niet stil op straat natuurlijk.

LANGE SLUITERTIJDEN IN PHOTOSHOP CREËREN.

BEREID JE VOOR

Het is handig als je je goed voorbereid in de fotografie. Dat doe ik dan dus ook bijna altijd (ja ik ben eerlijk). Zorg dat je filters schoon zijn. En allemaal in je tas zitten. Zorg ook dat je weer wat het weer doet. Dit doe ik dus als ik bijvoorbeeld waterpartijen wil gaan fotograferen. Ik kijk dan naar de windkracht, en de richting. Ook voor bewolking is het handig. Een afstandsbediening is ook aan te raden. Zodat ik geen bewogen beelden heb. En natuurlijk een grote dosis geduld. Ik stel voor dat je een boek mee neemt of naar je favoriete podcast luistert. Want fotograferen met een lange sluitertijd kost tijd. En soms moeite.

Tot slot

Het is bij het fotograferen van lange sluitertijden gewoon zaak dat je experimenteert en blijft proberen. En natuurlijk dat je geduld hebt en plezier beleeft aan je fotografie.