E-mail: info@bartros.nl

Waar bent u naar opzoek?

Het Blauwe Uur

FOTOGRAFEREN IN HET BLAUWE UUR

Foto van Deventer in het blauwe uur

WAT IS FOTOGRAFEREN IN HET BLAUWE UUR?

Om succesvol te kunnen zijn bij het fotograferen in het blauwe uur moet je als eerste natuurlijk weten wat het precies is.

Het blauwe uur valt in de periode net voor en na het opgaan en ondergaan van de zon (voor en na het gouden uur). Soms heb je een volledig uur om beelden te maken. Echter afhankelijk van de atmosferische condities, het jaargetijde en soms puur geluk is het eerder zo dat er 15-20 minuten de juiste condities bestaan om mooie beelden te maken.

Maar hoe kan het zijn dat je nog genoeg licht hebt als de zon onder of juist nog niet op is? Dit komt omdat de aarde een bolvormig is. Vertel dit echter niet aan een flat-earther, deze fotograferen namelijk niet op dat moment. De bolvorming van de aarde stelt de zon in staat de atmosfeer, de wolken en het deel van de aarde al te belichten zonder dat wij met onze camera de zon over de horizon kunnen zien. Het resultaat is dan ook vaak een mooie blauwe en soms zelfs paars strakke lucht. Hoe dichter je bij het punt van schemering zit hoe lichter of donkerder de lucht dan ook is.

WAT KUNNEN WE MET HET BLAUWE UURTJE?

Nu we weten wat het blauwe uur is en wat we kunnen verwachten is, het voor ons als fotograaf natuurlijk ook belangrijk, te weten wat we in het blauwe uur kunnen fotograferen.

Voor mij is fotografie net als andere vormgevingscompetenties gebaseerd op een aantal vormtechnische principes. Zoals kleur, vorm en lijnen. Het maken van goede foto’s, die de kijker in de foto trekken (dat willen we toch), tijdens het blauwe uur werken dan ook het beste in combinatie van kunstlicht en reflecties.

Een zoektocht op Google zal dan ook al snel foto’s opleveren van stadsaanzichten met water op de voorgrond, monumentale architectuur of juist aan de kust. Maar de sky is de limit natuurlijk. In dit geval dan ook een beetje letterlijk. Creativiteit is key hier.

PLANNEN VAN EEN BLAUW UUR SHOOT.

TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN IN HET BLAUWE UUR

HOE BEWERK JE BLAUW UUR FOTO

TOT SLOT

Fotografie is een plezierige bezigheid en na dit verhaal wens ik je dan ook veel plezier met het maken van prachtige beelden in het blauwe uur. Ook voeg ik een paar beelden toe als inspiratie. Succes.