E-mail: info@bartros.nl

Waar bent u naar opzoek?

None

Deventer

project foto's van deventer

Foto van Deventer en de lebuinus met reflectie

Deventer is een oude en historische stad en tevens mijn eigen woonplaats. Je zal dus zien op deze website dat de meeste beelden die ik heb gemaakt van Deventer zijn. Foto’s van Deventer maken is dan ook een dagtaak geworden. Deventer kent vele historische plekjes, oude straten en natuurlijk het mooiste aangezicht van een stad ooit die van Deventer aan de IJssel. De stad is vermoedelijk rond 768 gesticht door de Engelse missionaris Lebuinus, die op de oostoever van de IJssel een houten kerk bouwde. In januari 772 was de plundering en verbranding van deze kerk door een Saksische expeditie de aanleiding voor de eerste straf oorlog die Karel de Grote tegen de Saksen voerde, waarin als vergelding de Irminsul werd vernietigd. Dit was niet de eerste menselijke nederzetting op de locatie; tussen 1981 en 2006 werden in Colmschate, 4 km ten oosten van de huidige stad, overblijfselen van een laat-Romeinse nederzetting uit de ijzertijd opgegraven.

Foto van Deventer met een oranje zonsondergang

Het dorp Deventer, al belangrijk vanwege een handelsweg over de IJssel, werd in 882 geplunderd en platgebrand door de Vikingen. Deventer kreeg in 956 stadsrechten, waarna ter verdediging vestingwerken werden gebouwd of vervangen door stenen muren rond de stad. Tussen 1000 en 1500 groeide Deventer uit tot een bloeiende handelsstad vanwege de haven aan de IJssel, die in staat was om grote schepen te herbergen. De stad sloot zich uiteindelijk aan bij de Hanze.Een van de handelswaar, gedroogde schelvis en kabeljauw uit Noorwegen, gaf de burgers de bijnaam die ze tot op de dag van vandaag dragen: “Deventer Stokvis” In de 15e eeuw had de stad een gemeenschappelijke munt, waar munten voor de drie IJsselsteden semen met Zwolle en Kampen werden gemaakt.

Deventer is de geboorteplaats van Geert Grootte en de thuisbasis van zijn Brethren of the Common Life, een school van religieus denken die door Thomas a Kempis en Erasmus in latere tijden werd bedacht. Samen met Haarlem was het een van de eerste steden met drukpersen, daterend uit 1477. Vanaf ongeveer 1300 huisvestte het ook een Latijnse School, die internationaal bekend werd, en tot 1971 in wisselende vormen in dienst bleef. Bekend was de geleerde Desiderius Erasmus, die in 1466 werd geboren en van 1475 tot 1484 de school bezocht.

In de 19e eeuw werd Deventer een industriestad. Fietsen, tapijten, blikken en blikken voor eten en drinken, sigaren, gieterij en zware machines, en werden geproduceerd tot het midden van de 20e eeuw. Sommige van deze bedrijfstakken floreren nog steeds, zoals bedden en accessoires (Auping) en uitgeverijen zoals Wolters Kluwer.

De handel en industrie van de stad is nog steeds van enig belang. De stad herbergt een fabriek die centrale verwarmingssystemen produceert, evenals Wolters Kluwer, een wereldwijde informatiedienst en uitgeverij.De Deventer honingkoek, al meer dan 500 jaar geproduceerd in in de stad, wordt nog steeds lokaal geproduceerd en verkocht door heel Nederland en daarbuiten.

De Waag aan de rand van het Brinkplein, gebouwd in 1550 en gerestaureerd in 2003. In de Waag is het Stadsmuseum gehuisvest. De collecties van het museum omvatten industriële en handelsgeschiedenis, schilderijen van Gerard Terborch en Han van Meegeren, zilveren voorwerpen en prehistorische vondsten). In Thea Beckmans roman Het wonder van Frieswijck staat de Waag.Aan de buitenmuur van de Waag hangt een grote ketel van meer dan 500 jaar oud, die naar verluidt in de late middeleeuwen is gebruikt voor een openbare executie; een man die valse munten had geproduceerd, werd erin gekookt. Volgens de lokale traditie zijn er rond 1809 gaten in de ketel die door lakeien van het leger van Napoleon zijn geschoten.De Sint Lebuïnuskerk in gotische stijl, met plafondschilderingen en een orgel. De toren kan in de zomer worden beklommen.De Brink met huizen, winkels en cafés uit 1575–1900. Het Marktplein is ook het centrum van het uitgaansleven.

Foto van het aangezicht van Deventer tijdens het blauwe uur

Meer foto's van Deventer