Foto’s van Doesburg

Doesburg is een gemeente en stad in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland. Het is een oude Hanzestad die behoort tot de Hanze-gilde. Deze kleine stad heeft voor fotografie een mooi aangezicht dat mooi is bij zonsondergang en in het blauwe uurtje. Daarnaast heeft het opmerkelijke straten en mooie kerken. Hieronder vindt je een selectie van mijn beelden van de straten en het aangezicht. 

Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten en telde in 2019 11.148 inwoners. De stad ligt op de rechteroever van de IJssel, aan de samenvloeiing van de Oude IJssel. De gemeente Doesburg maakt deel uit van de agglomeratieradio Arnhem-Nijmegen.Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten, dit was een jaar later dan het naburige Doetinchem. Door de strategische ligging langs de Oude IJssel en Gelderse IJssel is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. De vestingwerken van de stad maakten van Doesburg een belangrijke economische en bestuurlijke stad. De Martinikerk, de hoofdkerk van Doesburg, is 94 meter hoog. Om vele redenen, waarvan vele te maken hebben met het in diepte afnemen van de IJssel, vestigde de welvaart in Doesburg zich na de 15e eeuw. Doesburg veranderde in een slaperig provinciestadje en dat zou zo blijven tot na de Tweede Wereldoorlog. De stad werd in 1974 beschermd en aangewezen als historische stad.

Omdat Doesburg tot 1923 officieel een vestingstad was, was stadsuitbreiding niet mogelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad snel uitgebreid. In de jaren vijftig werd aan de oostkant van de stad het stadsdeel Molenveld (= molenveld) gebouwd. Ten zuiden van de Oude IJssel volgde in de jaren zeventig en tachtig de gemeente Beinum. Onlangs is ten zuiden van Beinum de gemeente Campstede gebouwd. Aan het begin van de 21e eeuw werd begonnen met de bouw van een nieuw gebied aan de IJsselkant met 44 woningen en 124 appartementen ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natali. In 2007 werd begonnen met de bouw van een hotel genaamd “Noabers”. Na een paar maanden ging het hotel failliet, maar werd het een jaar later overgenomen en heropend.

In het noorden van Doesburg zijn meerdere campings waar in het hoogseizoen jaarlijks 4000 bezoekers verblijven. Ook de historische binnenstad met diverse musea en vele monumenten trekt jaarlijks duizenden toeristen. Grote toeristische trekpleisters zijn de Main Court, de Doesburgse mosterdfabriek en ‘De Waag’ dat volgens berichten de oudste openbare plek van Nederland is.

Aan de noordkant van de stad, parallel aan de N317, ligt het bedrijventerrein Verheullweg. Hier zijn het internationale transportbedrijf Rota en de constructie-materiaal-fabrikant Ubbink gevestigd. Ten oosten van de gemeente Beinum, langs de provinciale weg N338, liggen de bedrijventerreinen Beinum-Oost en Beinum-West. Hier werden verschillende kleine en grote ondernemingen opgericht, waaronder de fabrikant / groothandel van gedistilleerd, een houtverwerkende onderneming (Aalbers), een kunststofbedrijf. Langs de Gelderse IJssel zijn een ijzergieterij en een betonnen callcenter gevestigd, evenals, vlak bij de brug, een bouwer van motorjachten.

Doesburg ontving stadsrechten in 1237, een jaar later dan het nabijgelegen Doetinchem. Door de strategische ligging aan de uitmonding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel, is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. Doesburg was een van de vijf stemhebbende steden binnen de Staten van het kwartier Zutphen. Bovendien had Doesburg een belangrijke economische en bestuurlijke functie als hoofdstad van het Rechtersambt van Doesburg. De Martinikerk met de 94 meter hoge toren getuigt nog van de toenmalige voorspoed. Door allerlei oorzaken, waaronder de verzanding van de Oude IJssel, nam de welvaart in Doesburg na de 15e eeuw af.

In de negentiende eeuw werd het derhave beschreven als een niet erg florerende stad dat met een stagnerende economie en een teruglopende bevolking te maken had. Bestuurlijke instellingen, zoals de rechtbank, hielden de stad enigszins draaiende, al was het op een laag pitje. De culturele elite heerste met de predikanten, juristen en medici als grootste groepen. De beroepsector was weinig dynamisch: zelfs de  economische  beroepen, zoals de gasfabrikant en wijnhandelaar, waren weinig  ondernemend. Er heerste geen sfeer waarin nieuwe initiatieven ontwikkeld konden worden. Het was in feite de vraag of in het Doesburgse milieu de energieke ondernemer wel kon aarden. In de loop van de negentiende eeuw hebben honderden mensen Doesburg verlaten. Het stadje zou de blik niet op de toekomst hebben, maar op het verleden.

Over de foto’s van Doesburg

Hier onder heb ik een galerie met een selectie gemaakt van mijn foto’s en beelden van Doesburg. Wil je een foto van Doesburg op deze pagina stuur mij dan een mail. Deze zijn allemaal verkrijgbaar als print, inzetbaar als bedrijfsaankleding of marketing doeleinden voor online en offline gebruik. Wil je meer informatie stuur mij dan een mail op: info@bartros.nl of een DM op mijn instagram kanaal.

Het blauwe uurtje in Doesburg

Het aangezicht van Doesburg tijdens het blauwe uur