Waar bent u naar opzoek?

Review van het Lee100 filtersystem van Lee door Bart Ros 15 maart 2022

WAAROM LEE FILTERS? 

Een paar weken terug heb ik besloten dat het tijd werd dat ik vaker een beeld gewoon in de camera zelf helemaal goed moet hebben. Dit scheelt tijd in de nabewerking. Als het gaat werken met lange sluitertijden dan zijn ND-filters en Graduatie filters natuurlijk perfect om daar en op dat moment je foto helemaal te laten kloppen.  

Ik had natuurlijk al een filter-systeem. Maar deze ging al een tijdje me en wat na mijn mening toch aan vernieuwing toe. Na een aantal reviews en een lange revue op Google kwam ik uit op het Lee filter-systeem. Dit omdat hun filters relatief weinig kleuren zwemen zouden laten zien. Daarnaast was hun filter line onlangs helemaal vernieuwd met het nieuwe LEE100 systeem. Laat het niet gezegd worden dan ik niet van nieuwe dingen houd. Ik ben dus gelijk Amazon en eBay opgedoken en heb de onderdelen die ik nodig had besteld. Ook voor een fotograaf is er niets leukers dan shoppen natuurlijk.  Een weekje later stond dan de meneer van de PostNL alweer voor de deur. Hij weet al precies dat 12.45 net na mijn lunch is en nog net voor mijn 2de plas pauze. Zo vaak staat hij dus al aan de deur.  Hier begint dan ook de review. Onderaan een aantal voorbeelden en tips voor het gebruiken van ND-filters.

Een paar specs over het LEE100 filter systeem

  • Voor Filters 100mm breed, 2mm dik
  • Modular, Snap-On Filter Slot Systeem
  • Houd tot 3 filters
  • LEE100 Polarisatie filter 
blogle100-1

OVER HET LEE100 SYSTEEM

De naam van het systeem zegt het natuurlijk al. Het systeem is geschikt voor ND-filters die het formaat van 100mm hebben. Hier kunnen er maximaal 3 van in de filterhouder. Ik de doos zitten een aantal opzetstukken. Waaronder 1 voor 3 filters en eentje voor 2 filters. Het is de bedoeling dat je eerst je polarisatie installeert op je lens met de daarbij horende overgangsring. Daarna klik je de houder op de ring van de polarisatie filter. Waarna je het aantal filters dat je nodig hebt, kunt installeren. In mijn geval is dat meestal alleen de 10 stops filter. Met de Graduatie filter die bij het systeem hoort. 

bloglee100-2

*Waarschuwing.

Over de houder wil ik graag wel een waarschuwing uiten. Ik heb eerdere systemen gebruikt. Die ik hier niet zal noemen. Maar deze waren steviger dan het systeem van de LEE100 en volledig afgesloten voor licht en stof als alles in elkaar zat. Ook was ik gewend om mijn filters in het systeem te laten. En deze in mijn field-pouch van Lowepro te stoppen. Dit was geen succes bij de houder van het LEE100 systeem. En ik had mijn Bigstopper of 10-stops filter al tussen de eerste 2 locaties in 1000 stukken liggen. Niet heel tof. Maar achteraf gezien gewoon mijn eigen fout. Lee levert doosjes voor de filters. Waar ze als het systeem niet op je camera zit de filters gewoon in terug moeten. Dom. Onhandig. Maar ook na het kijken van ontelbaar aantal reviews niet 1 review die hier wat over heeft gezegd. Gemiste kans. Prijzig ook. Dus ik zeg het er even bij. 

bloglee100-3

PRESENTATIE EN INHOUD.

Het oog wil ook wat. En dat zit bij het LEE100 filter-systeem wel goed. Het komt in een mooie stevige doos. Met je Graduatie en Polarisatie in een eigen mapje. En de LittleStopper (6-stops) en de Bigstopper (10-stops) in een eigen metalen bakje met beschermingsmateriaal. Mooi gedaan.  In de doos zitten alle gebruikelijke dingen als een boekje. Een doekje. Extra op-zet stukken en verloop ringen. Het is een compleet systeem voor niet heel veel geld.  

De kern van het systeem is natuurlijk de 6 stops en 10 stops ND-filters. Deze zijn van hoge kwaliteit. Vertonen weinig kleurzweem (zie ook voorbeelden) en zijn ook de onderdelen die het duurste zijn om te produceren. En zoals ik al aangaf ook vrij fragiel. De nieuwe 10 stops kostte me ook gewoon weer 200 euro.  Wees dus niet als mij. Doe voorzichtig. 

bloglee100-4

Een aantal foto's genomen met het LEE100 Systeem.

Zoals ik al aangaf, gebruik ik meestal alleen maar een 10 stops filter en af en toe een Graduatie filter. Voor mij zal het 6 stops dan ook worden gebruikt om te stacken en dus 16 stops in 1 keer te kunnen doen. Geweldig.  Hier onder een aantal voorbeelden van beelden die ik heb genomen. 

Voorbeeld 1

De eerste foto aan het strand in IJmuiden is genomen zonder filter. Je ziet hier dan ook de vogels in de lucht, het water heeft een ruwe vorm en is oogt niet heel erg rustgevend. Dat heb je nu eenmaal tijdens een storm :P 

bloglee100-5

In de 2de foto kan je zien dat de wolken vervagen, het water een mooie wolkachtige rustgevende toon hebben. Ook kan je zien dat door de consistentie van het filter het zonlicht beter uitkomt op de golven zelf. Ik ben erg happy met het resultaat.

bloglee100-6

Voorbeeld 2

Net als bij de eerste foto zie je dat het met ND-filters prima werken is als het gaat om bewegende luchten en water. In de eerste foto zijn alle details te zien in het water en de lucht. 

bloglee100-7

In de 2de foto zie je dat door de beweging van de golven alle details in het water zijn verdwenen. En ook een deel van het zand rond de golven. Ook de wolken hebben minder details en ogen wat dromerig. Dit is dan ook het creatieve effect dat we willen bij fotograferen met een lange sluitertijd overdag. Wat we ook zien is dat het filter iets meer blauw in de foto brengt. En dat op het moment van wind en veel deeltjes in de lucht een foto ook wat minder scherpte krijgt. Ook zie je al je spots terug. Meer nabewerking komt dan toch weer kijken in deze situatie.

bloglee100-8

GEBRUIK VAN EEN ND FILTER IN DE STAD

De vorige voorbeelden waren natuurlijk allemaal met water en landschappen gevuld. Maar ons kikkerlandje heeft natuurlijk veel  gebieden met stad en bebouwing. Ook dan kunnen we ND-filters creatief inzetten. Hier onder zie je een foto die ik heb genomen in Goude van het Stadhuis. In de foto zie je dat mensen die niet te lang stil staan (zul je zien dat het er altijd 1 is)  ook mooi vervagen. En je weer tijd met de content aware-fill en de clone stempel gaan schelen in Photoshop.

bloglee100-9

Ook zien we dat hier weer de wolken vervagen.  Hoe langer de foto, hoe meer dit zal zijn. Hoe meer wind des te meer de vervaging. De sky is natuurlijk de limit van je creativiteit.  Het is zeker zaak te kijken welke kant de wolken op gaan op basis van de wind.  Wat je ook heel mooi kan doen is het vervagen van water waar veel beweging in zit. Zoals we dat zagen bij de foto's in IJmuiden. Maar dan in de stad. Om nog meer reflecties te bewerken. Zie ook hieronder mijn foto van het station van Zwolle waar ik dit heb gedaan.

Conclusie

Om een lang verhaal nog net even langer te maken. Ondanks enige teleurstelling in het begin ben ik erg blij met het LEE100 filter-systeem. Het is licht en compact. Werkt zoals je dat zal verwachten. Maar nog meer zijn de filters mooi in gebruik en is het systeem volledig uitgerust. 

Mocht je dus op zoek zijn naar een nieuwe of ander systeem. Of je eerste systeem. Dan zou ik het LEE100 systeem aanraden.