Foto’s van Zutphen

Zutphen is een stad en gemeente in de provincie Gelderland, Nederland. Het is een betrekkelijk kleine plaats waardoor je alle mooie stukken op loopafstand kan doen. Het aangezicht van de IJssel is vooral mooi. Maar ook de kleine straten van de binnenstad, De Berkelpoort, het Marktplein en natuurlijk De Oude IJsselbrug zijn erg mooi om te fotograferen. Hieronder vindt je een selectie foto’s van Zutphen. 

Het ligt zo’n 30 km ten noordoosten van Arnhem, aan de oostelijke oever van de IJssel op het punt waar de Berkel aankomt. Voor het eerst genoemd in de 11e eeuw, lijkt de plaatsnaam “Zuidveen” te betekenen. In 2005 is de gemeente Zutphen samengevoegd met de gemeente Warnsveld, met behoud van haar naam. In 2019 telde de gemeente 47.609 inwoners.

Rond 300 na Christus was een Germaanse nederzetting de eerste permanente stad op een complex van lage rivierduinen. Waar in de vroege middeleeuwen veel van dergelijke nederzettingen werden verlaten, bleef Zutphen aan de strategische samenvloeiing van IJssel en Berkel. Na de inlijving van de IJssellanden in het Francia van Karel de Grote, werd Zutphen een plaatselijk bestuurscentrum onder een graaf. De Noormannen vielen het binnen en verwoestten het in 882. Daarna werd een cirkelvormig fort gebouwd om de ontluikende stad te beschermen tegen Viking-aanvallen.

In de elfde eeuw was Zutphen een aantal jaren een koninklijke residentie; er werd een Pfalz gebouwd, samen met een grote kapittelkerk, de voorloper van de huidige Sint Walburgis. De graven van Zutphen kregen veel macht, totdat de gravenlijn in de twaalfde eeuw uitstierf. Na het overlijden van haar vader en haar broer Ermengarde trouwde de erfgename van Zutphen met de graaf van Gelre; haar zoon Hendrik I, graaf van Gelre, was de eerste die beide titels droeg.De nederzetting kreeg stadsrechten tussen 1191 en 1196, waardoor het een van de oudste steden van het land is. Hierdoor kon het zichzelf besturen en een gerechtelijke rechtbank hebben. Alleen Utrecht en Deventer gingen haar voor bij het verkrijgen van stadsrechten. Zutphen werd op zijn beurt de moederstad van verschillende andere steden in Gelre, zoals Arnhem, Doetinchem, Doesburg, Lochem, Harderwijk, Venlo en Emmerich. Het werd ook onderdeel van de Hanze, een groep steden met grote rijkdom; deze competitie was het economische centrum in dat deel van Europa.

De grootste en oudste kerk van de stad is de Sint Walburgiskerk, die oorspronkelijk dateert uit de elfde eeuw. Het huidige gotische gebouw bevat monumenten van de voormalige graven van Zutphen, een veertiende-eeuwse kandelaar, een uitgewerkte koperen doopvont en een monument voor de familie Van Heeckeren. De bibliotheek van de kapittelzaal bevat een prereformatiecollectie, inclusief enkele waardevolle manuscripten en incunabelen. Het wordt beschouwd als een van de slechts vijf overgebleven middeleeuwse bibliotheken in Europa (de andere bevinden zich in Engeland en Italië). De boeken van deze geketende bibliotheek zitten nog steeds vastgeketend aan hun oude houten bureau – een gebruik van eeuwen geleden, toen de “openbare bibliotheek” kettingen gebruikte om diefstal te voorkomen.

Nadat de stad was versterkt, doorstond de stad verschillende belegeringen, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De meest gevierde strijd onder haar muren was de Slag om Zutphen in september 1586, toen Sir Philip Sidney dodelijk gewond raakte. In 1587 door de Spanjaarden ingenomen door het verraad van de Engelse bevelhebber Rowland York, werd Zutphen in 1591 teruggevonden door Maurits, prins van Oranje, en op twee korte periodes na, één in 1672 en één tijdens de Franse Revolutionaire Oorlogen, heeft het sindsdien een deel van Nederland gebleven. De vestingwerken werden in 1874 ontmanteld. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad meerdere keren gebombardeerd door de geallieerden omdat de brug over de IJssel van levensbelang was voor de ondersteuning van de Duitse troepen bij Arnhem na Operatie Market Garden. Na twee weken strijd werd de stad op 14 april 1945 bevrijd. Na de oorlog startte een renovatieprogramma. Tegenwoordig heeft Zutphen een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra van Noordwest-Europa, inclusief de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuur en een paar honderd gebouwen uit de 13e, 14e en 15e eeuw.

Over de foto’s van Zutphen

Hier onder heb ik een galerie met een selectie gemaakt van mijn foto’s en beelden van Zutphen. Wil je een foto van Zutphen op deze pagina stuur mij dan een mail. Deze zijn allemaal verkrijgbaar als print, inzetbaar als bedrijfsaankleding of marketing doeleinden voor online en offline gebruik. Wil je meer informatie stuur mij dan een mail op: info@bartros.nl of een DM op mijn instagram kanaal.

Het aangezicht van Zutphen in de Zomer

Zonnig aangezicht van Zutphen

Alle  foto’s van Zutphen

Bekijk hier nog meer stadsfoto’s

Amersfoort Arnhem Rotterdam Utrecht Zwolle