Foto’s van Utrecht

 

Utrecht is een van de grootste steden in Nederland. En heeft zowel historische en moderne delen. De binnenstand is vooral vol van oude historische gebouwen, maar rondom het Centraal station van Utrecht kan je veel moderne en nieuwe architectuur vinden. Wat voor mijn Utrecht bijzonder maakt is deze combinatie van nieuwe en oud. Ook is het geweldig dat er in de binnenstad minder verkeer is alles makkelijk op de fiets te bezichtigen valt. Voor een stadsfotograaf is dit ideaal natuurlijk. Op deze pagina vindt je beelden genomen rond het Utrecht centraal, van de unieke grachten en natuurlijk veel unieke gebouwen. Deze pagina wordt vaak bijgewerkt met weer nieuwe afbeeldingen dus een bookmark is altijd handig. 

De gemeente Utrecht wordt omringd door de gemeenten De Bilt, Stichtte Vecht, Woerden, Montfoort, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Bunnik en Zeist. De Utrechtse agglomeratie telde op 1 januari 2015 493.667 inwoners. Door de Domtoren, beeldmerk van de stad en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel Domstad genoemd.

Utrecht is van de vier grootste Nederlandse steden het meest centraal gelegen. Binnen deze gemeente kruisen de belangrijke noord-zuid lopende A2 en west-oost lopende A12 elkaar. Het centraal station van Utrecht is qua aantal vertrekkende treinen het grootste spoorwegknooppunt van Nederland. Ook loopt door deze stad het druk door binnenschepen bevaren Amsterdam-Rijnkanaal.

Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten, namelijk sinds 1122. Het stratenplan van de huidige Utrechtse binnenstad is in de middeleeuwen ontstaan. Ook zijn hier vele huizen van oorsprong middeleeuws, hoewel in latere tijden het merendeel ervan qua indeling en/of uiterlijk is gewijzigd. Toch zijn vele monumentale gebouwen goed bewaard gebleven. Dit geldt in het bijzonder voor acht middeleeuwse kerken, waarvan de Dom de grootste en bekendste is. De ruim 112 meter hoge Domtoren, waaraan Utrecht zijn bijnaam Domstad ontleent, is de hoogste kerktoren van Nederland. Verder zijn de laaggelegen werven langs het water van de Oude-gracht en Nieuwe-gracht bijzonder.

De stad Utrecht kent een lange en in sommige perioden roerige geschiedenis. Deze gaat terug tot de Romeinse tijd aan het begin van onze jaartelling, toen de Romeinse legers hun castellum bouwden. In de zevende eeuw werd op de plaats waar het castellum zich bevond een kerkje gebouwd. In de eeuwen erna verrezen hier grotere kerken. Van daaruit werden grote delen van het huidige Nederland gekerstend. In de 13e en 14e eeuw was Utrecht, gelegen aan de rivier de Rijn, een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Met de opkomst van het graafschap Holland verplaatste deze handel zich daarheen en werd Utrecht minder belangrijk, hoewel Utrecht tot in het begin van de 16e eeuw de grootste stad van Nederland bleef. Daarna zakte Utrecht geleidelijk naar de vierde plaats op de ranglijst van grootste Nederlandse steden. In het jaar 1808 was Utrecht gedurende een korte periode de hoofdstad van het Koninkrijk Holland. Vanaf de 20e eeuw beleeft Utrecht een nieuwe periode van bloei, nu vooral door zijn centrale ligging in Nederland. Daarnaast is ook Utrecht centraal goed bereikbaar. 

De gemiddelde leeftijd van de Utrechtse bevolking is relatief laag door de vele hier studerenden. De bekendste en grootste instellingen van onderwijs zijn de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Bekende Utrechtse bedrijven zijn NS en ProRail. 

Over de afbeeldingen van Utrecht

Hier onder heb ik een galerie met een selectie gemaakt van mijn foto’s en beelden van Utrecht. Deze zijn allemaal verkrijgbaar als print, inzetbaar als bedrijfsaankleding of marketing doeleinden voor online en offline gebruik. Wil je meer informatie stuur mij dan een mail op: info@bartros.nl of een DM op mijn instagram kanaal. 

Het gebouw van Prorail in Utrecht

Foto van Amsterdam genomen van de Amsterdam Lookout.

Alle  foto’s van Utrecht

Bekijk meer hier nog meer stadsfoto’s

 Amersfoort Arnhem Rotterdam Utrecht Zutphen Zwolle