Foto’s van Arnhem

Hieronder een selectie van mijn beelden van de prachtige stad Arnhem. Arnhem is een middelgrote stad in Gelderland met een bruisende binnenstad en is ook een studentenstad. Mooie plekken om te bezoeken zijn onder andere de John Frostbrug en de Eusebiuskerk. Maar natuurlijk ook de binnenstraten van het centrum en het centraal station ook wel bekend als Arnhem Centraal. Wat een machtig modern gebouw is. 

Arnhem is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Gelderland. De gemeente telt 162.477 inwoners per 1 januari 2021 (bron: CBS) en is daarmee de dertiende gemeente van Nederland. Tot de gemeente Arnhem behoren behalve de stad Arnhem ook de dorpen Elden en Schaarsbergen, de buurtschappen De Praets en ‘t Vlot, en delen van de buurtschappen Terlet en Deelen. De agglomeratie Arnhem, bestaande uit onder andere de gemeenten Arnhem, Westervoort en Duiven.

Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn, de IJssel en de Sinti-Jansbeek. De stad ligt aan beide zijden van de Rijn. Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na de Tweede Wereldoorlog grootschalig ontwikkeld. De stad staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem: in de Tweede Wereldoorlog speelde Arnhem een belangrijke hoofdrol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel van Operatie Market Garden. Op verschillende plekken in de stad markeren monumenten de plekken waar tijdens de oorlog hevig werd gevochten. De rechtbank Gelderland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn in de stad gevestigd, en het is de basis van de landelijke militaire kamer en de luchtmobiele brigade. Daarnaast is de stad standplaats van een aantal nationale en internationale bezienswaardigheden, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum en dierentuin Koninklijke Burgers’ Zoo.

In het begin van de negentiende eeuw kwam Arnhem wegens het gunstige belastingklimaat in de belangstelling te staan van de gegoede burgerij uit het westen van Nederland. Arnhem groeide snel, en veel huizen uit die tijd getuigen van de rijkdom van de nieuwe bewoners. De nieuwe burgerij van Arnhem bracht overigens wel een belangrijke stimulans in het sociale en culturele leven. De rijke bewoners die uit Den Haag en Amsterdam naar Arnhem waren gekomen hadden behoefte aan de faciliteiten die zij gewend waren. Uit deze tijd stammen dan ook onder andere Musis-Sacrum en het Stedelijk Ziekenhuis. In 1870 werd de migratie naar Arnhem langzaam minder, en ging de stad op zoek naar andere inkomstenbronnen. Door de ontwikkeling van toeristische attracties werd Arnhem in de belangstelling gehouden van de rijken. Er werden congressen en tentoonstellingen georganiseerd, en om het vervoer werd gemoderniseerd met een elektrisch tramnet. Met de Nederlandse Heidemaatschappij en de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem trok Arnhem een tweetal belangrijke werkgevers naar de stad.

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw groeide Arnhem sterk. Van 9.000 inwoners in 1820 tot bijna 24.000 in 1859. Ook in de 20e eeuw is Arnhem sterk uitgebreid. In de jaren 1930 werd Arnhem zwaar getroffen tijdens de depressie, maar door de aanleg van nieuwe stadswijken kon er nog enig werk worden gegenereerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad het toneel van de Slag om Arnhem, een historische luchtlanding en veldslag die van 17 tot 25 september 1944 plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de laatste brug niet kon worden ingenomen en het westen van Nederland ook hierdoor niet bevrijd kon worden.

Over de afbeeldingen van Arnhem

Hier onder heb ik een galerie met een selectie gemaakt van mijn foto’s en beelden van Arnhem. Mail me als er een foto van Arnhem bij zit die je zou willen bestellen.Dit is een selectie van beelden uit mijn aankomende boek Buitengewoon Arnhem in de serie buitengewonen steden van Nederland Deze zijn allemaal verkrijgbaar als print, inzetbaar als bedrijfsaankleding of marketing doeleinden voor online en offline gebruik. Wil je meer informatie stuur mij dan een mail op: info@bartros.nl of een DM op mijn instagram kanaal. 

Alle  foto’s van Amsterdam

Bekijk hier nog meer stadsfoto’s

Amersfoort Arnhem Rotterdam Utrecht Zutphen Zwolle