Foto’s van Amersfoort

Amersfoort is een middelgrote stad in de provincie Utrecht in de Randstad. Voor een fotograaf heeft Amersfoort een mooi open gevoel en mix van nieuwe en oude gebouwen. Zelf hou ik van de mooie grachten die uitkomen op de koppelpoort. De foto’s hier onder zijn een selectie van foto’s van Amersfoort. Van onder andere de koppelpoort, de Nieuwekerk, de Sint-joriskerk en natuurlijk de grachten. 

Per 1 januari 2019 telde de gemeente 156.286 inwoners en is daarmee de op een na grootste van de provincie en de vijftiende van het land. Amersfoort is ook een van de grootste Nederlandse spoorwegknooppunten met zijn drie stations – Amersfoort Centraal, Schothorst en Vathorst – vanwege de ligging aan twee van de belangrijkste oost-west- en noord-zuidspoorlijnen van Nederland. De stad werd tijdens de Olympische Zomerspelen van 1928 gebruikt als locatie voor de moderne vijfkamp-evenementen. Amersfoort vierde in 2009 haar 750-jarig bestaan ​​als stad.

De koppelpoort van Amersfoor tijdens het blauwe uurtje met reflectie

Overblijfselen van nederzettingen in de omgeving van Amersfoort uit ongeveer 1000 voor Christus zijn gevonden, maar de naam Amersfoort, naar een doorwaadbare plaats in de rivier de Amer, tegenwoordig de Eem genoemd, verscheen pas in de 11e eeuw. De stad groeide rond wat nu bekend staat als het centrale plein, het Hof, waar de bisschoppen van Utrecht een rechtbank oprichtten om het gebied Gelderse Vallei te controleren. Het kreeg in 1259 stadsrechten van de bisschop van Utrecht, Hendrik I van Vianen. Een eerste verdedigingsmuur, gemaakt van baksteen, was rond 1300 klaar. Kort daarna werd de noodzaak van uitbreiding van de stad duidelijk en rond 1380 werd begonnen met de bouw van een nieuwe muur en rond 1450 voltooid. De beroemde Koppelpoort, een gecombineerd land en waterpoort, maakt deel uit van deze tweede muur. De eerste muur werd afgebroken en er werden huizen voor in de plaats gebouwd. De huidige Muurhuizenstraat bevindt zich op de exacte locatie van de eerste muur; de gevels van de woningen zijn gebouwd op de fundamenten van de eerste stadsmuur. 

De Onze-Lieve-Vrouwetoren met 98 meter een van de hoogste middeleeuwse kerktorens van Nederland. Toen het werd gebouwd, was het middelpunt van Nederland, [8] het was precies in het midden gebouwd en een verwijzing voor het Nederlandse rastersysteem. De bijnaam van de toren is Lange Jan. Met de bouw van de toren en de kerk werd begonnen in 1444. De kerk werd verwoest door een explosie in 1787, maar de toren heeft het overleefd en de indeling van de kerk is nog steeds te zien door het gebruik van verschillende soorten steen in de bestrating. Van de gecreëerde open ruimte. Het is nu het referentiepunt van het Coördinatensysteem, het coördinatenraster dat wordt gebruikt door de Nederlandse topografische dienst: de D-coördinaten zijn. De binnenstad van Amersfoort is sinds de middeleeuwen goed bewaard gebleven. Behalve de Onze-Lieve-Vrouwetoren, de Koppelpoort en de Muurhuizen, is er ook de Sint-Joriskerk, het kanaalsysteem met zijn bruggen, evenals middeleeuwse en andere oude gebouwen; velen zijn aangewezen als rijksmonumenten. Amersfoort was in de middeleeuwen een belangrijk centrum voor de textielindustrie en er waren een groot aantal brouwerijen. In de middeleeuwen woonden ook joden in Amersfoort, voordat ze in 1546 uit de provincie werden verdreven en in 1655 naar de stad begonnen terug te keren

De bijnaam voor Amersfoort, keistad, vindt zijn oorsprong in de Amersfoortse Kei, een rotsblok van 9 ton dat in 1661 door 400 mensen van de Woestheid de stad in werd gesleept vanwege een weddenschap tussen twee landeigenaren. De mensen kregen hun beloning toen de winnaar voor iedereen bier en pretzels kocht. Andere nabijgelegen steden noemden de Amersfoorters dan ook Keientrekker. Dit verhaal bracht de inwoners in verlegenheid en ze begroeven het rotsblok in 1672 in de stad, maar nadat het in 1903 weer was gevonden, werd het op een prominente plek als monument geplaatst. Er zijn niet veel keien in Nederland, dus het kan als een icoon worden beschouwd.

Over de foto’s van Amersfoort

Hier onder heb ik een galerie met een selectie gemaakt van mijn foto’s en beelden van Amersfoort. Wil je een foto van Amersfoort op deze pagina stuur mij dan een mail. Deze zijn allemaal verkrijgbaar als print, inzetbaar als bedrijfsaankleding of marketing doeleinden voor online en offline gebruik. Wil je meer informatie stuur mij dan een mail op: info@bartros.nl of een DM op mijn instagram kanaal.

Alle  foto’s van Amersfoort