Foto’s van Amsterdam

Amsterdam is een van de meest historische steden van Nederland en kreeg in 1300 haar stadsrechten. Dat kan je duidelijk zien in de architectuur van de stad. Oude kerken, lange straten en grote markante gebouwen zijn overal te zien. Als Architectuur en stadsfotograaf is het natuurlijk een feest ver herkenning om foto’s van Amsterdam te kunnen maken. En ik doe dit dan ook graag elk jaar een paar keer. Hieronder zie je een selectie van de beste beelden die ik genomen heb rondom en in Amsterdam. De Westerkerk genomen van de A’dam Lookout, de grachten in de avond en overdag, het Museumplein alles komt aan de orde. Natuurlijk heeft Amsterdam ook een paar mooie moderne locaties om te fotograferen. Ook deze zijn terug te vinden in de mijn foto’s Amsterdam. Deze pagina wordt vaak bijgewerkt met weer nieuwe afbeeldingen dus een bookmarkt is altijd handig. In de toekomst zal ik ook wat oude foto’s van Amsterdam toevoegen. 

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch), ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. De gemeente Amsterdam telt 872.922 inwoners. Gemeente Amsterdam telde eind 2016 1.344.659 inwoners. Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente behoort tot de hoogste ter wereld.

Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Een toestroom van buitenlanders uit vooral de Zuidelijke Nederlanden, Duitsland en de Scandinavische landen leidde vanaf het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen, waaronder de laatste grachten van de fortificatie die nu als grachtengordel bekend is en in 2010 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Omstreeks het jaar 1000 werd het moerassige gebied, toen Aemestelle genoemd, vanuit de Utrechtse regio ontgonnen. Vanaf verschillende bestaande veenstromen werden aan weerszijden afwateringssloten gegraven en ontstond een boerengemeenschap van landontginning, zoals ook ergens anders in het veengebied tussen het Gooi en de Hollandse duinen. Toen het veen als gevolg van ontwatering begon in te klinken moesten dijken worden aangelegd om het inmiddels lager gelegen land tegen het water te beschermen.

In de 13e eeuw leidde dit tot aanleg van dijken langs de Zuiderzee en het IJ zoals de Spaarn-dammerdijk en Diemer-zeedijk. In de monding van de Amstel werd, vermoedelijk kort na de overstromingen van 1170 en 1173, de dam aangelegd waar Amsterdam zijn naam aan ontleent. Een deel van de Amstel zou gegraven kunnen zijn. Het deel van de rivier buitengaats, het Damrak, was het begin van de Amsterdamse haven. De rivier aan de andere kant van de Dam werd, deels drooggelegd, het Rokin. Begin 20e eeuw zijn restanten van die dam aangetroffen op de plek tussen het Nationaal Monument en het gebouw van De Bijenkorf.

Bezienswaardigheden en attracties in Amsterdam zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Het Scheepvaartmuseum, het Anne Frank Huis, het Concertgebouw, muziekgebouw aan ‘t IJ en EYE Filmmuseum, dierentuin Artis, de Wallen, de coffeeshops en de Johan Cruijff ArenA. De stad telt twee universiteiten en meerdere hogescholen.

Typische Amsterdamse panden in het historische amsterdam

Over de Foto's van Amsterdam

Hier onder heb ik een galerie met een selectie gemaakt van mijn foto’s en beelden van Amsterdam. In mijn mening zijn dit dan ook de mooiste foto’s van Amsterdam die ik genomen heb. Deze zijn allemaal verkrijgbaar als print, inzetbaar als bedrijfsaankleding of marketing doeleinden voor online en offline gebruik. Wil je meer informatie stuur mij dan een mail op: info@bartros.nl of een DM op mijn instagram kanaal. 

Amsterdam en de Westerkerk genomen van de A’dam Lookout.

Foto van Amsterdam genomen van de Amsterdam Lookout.