Afgelopen maandag heb ik genoegen gehad om met de andere leden van de Deventer Foto Kring (https://www.deventerfotokring.nl) te mogen gaan fotograferen in het blauwe uur. Deze excursie was het gevolg van een uiteenzetting van Dave Zuuring over fotograferen in het blauwe uur.

Op de avond zelf had ik het genoegen om enkele mensen te kunnen helpen met tips en instellingen. Zelf doe ik deze tak van fotografie dan ook al een tijdje met enige bezetenheid. Opmerkzaam zijn de verwarringen rond fotograferen in het “blauwe uurtje”.

Dat is dan ook de reden van mijn eerste blog bericht over dit interessant en vooral eindeloze onderwerp.

Wat is fotograferen in het blauwe uur?

Om succesvol te kunnen zijn bij het fotograferen in het blauwe uur moet je als eerste natuurlijk weten wat het precies is.

Het blauwe uur valt in de periode net voor en na het opgaan en ondergaan van de zon (voor en na het gouden uur). Soms heb je een volledig uur om beelden te maken. Echter afhankelijk van de atmosferische condities, het jaargetijde en soms puur geluk is het eerder zo dat er 15-20 minuten de juiste condities bestaan om mooie beelden te maken.

Maar hoe kan het zijn dat je nog genoeg licht hebt als de zon onder of juist nog niet op is? Dit komt omdat de aarde een bolvormig is. Vertel dit echter niet aan een flat-earther, deze fotograferen namelijk niet op dat moment. De bolvorming van de aarde stelt de zon in staat de atmosfeer, de wolken en het deel van de aarde reeds te belichten zonder dat wij met onze kamera de zon over de horizon kunnen zien. Het resultaat is dan ook vaak een mooie blauwe en soms zelfs paars strakke lucht. Hoe dichter je bij het punt van schemering zit hoe lichter of donkerder de lucht dan ook is.

Wat kunnen we met het blauwe uurtje?

Nu we weten wat het blauwe uur is en wat we kunnen verwachten is, het voor ons als fotograaf natuurlijk ook belangrijk, te weten wat we in het blauwe uur kunnen fotograferen.

Voor mij is fotografie net als andere vormgeving-competenties gebaseerd op een aantal vormtechnische principes. Zoals kleur, vorm en lijnen. Het maken van goede foto’s, die de kijker in de foto trekken (dat willen we immers), tijdens het blauwe uur werken dan ook het beste in combinatie van kunstlicht en reflecties.

Een zoektocht op google zal dan ook al snel foto’s opleveren van stadsaanzichten met water op de voorgrond, monumentale architectuur of juist aan de kust. Maar de sky is de limit natuurlijk. In dit geval dan ook een beetje letterlijk. Creativiteit is key hier.

Plannen van een blauw uur shoot.

Als Nederlanderse fotografen hebben we het niet altijd makkelijk wat betreft het weer. Vaak kampen we met grijze luchten, regen en dikke bewolking. Allemaal elementen die prima onderwerpen kunnen zijn, maar voor blauw uur fotografie ligt dit wat lastiger.

Daarom is het belangrijk je shoot te plannen. Weet ten eerste wat je wil gaan fotograferen. Desnoods ga je er een paar keer op uit voordat je over gaat de orde van de avond. Het vast leggen van je locatie in het blauwe uurtje. Google image search, Flickr en Instagram zijn geweldige bronnen en apps om goede locaties te vinden.

Het gebruik van Apps is voor mij dan ook essentieel. Zo gebruik ik de “Golden hour” app uit de Apple Appstore (ook verkrijgbaar in googleplay store) om te achterhalen wanneer een mooi moment zou zijn. Ook kan je hier zien wanneer het gouden uur ophoud en het blauwe uur begint. Hier onder een screenshot van van de app. Zoals je kan zien is het bijvoorbeeld aankomende zondag (van schrijven) een perfecte avond om het te gaan proberen.